Education at the spn annual conference

With over 55 sessions in 6 different tracks, the SPN 28th Annual Conference has something for every pediatric nurse!

For Attendees

For Presenters

Continuing Education Information


Activity Title:
   2018 SPN Annual Conference

Date:   April 5-8, 2018

Target Audience:  Pediatric nurses including bedside nurses, clinical nurse specialists, nursing professional development practitioners, pediatric & family nurse practitioners, academic faculty, and administrators. 

Learning Objectives: As a result of attending the SPN Annual Conference, attendees will be able to:

  • Collaborate with others in the pediatric nursing specialty for growth of professional network.
  • Share best practices that enhance patient experience, quality care, cost reduction, and promote healthy work environments.
  • Implement new knowledge to promote best practice in the organizational setting.
  • Create a professional development plan through networking and participation in educational sessions.

Continuing Education: 

Society of Pediatric Nurses is accredited with distinction as a provider of continuing nursing education by the American Nurses Credentialing Center's Commission on Accreditation.

Contact Hours: 24.75

SPN previously reported a maximum of 22.75 Contact Hours would be offered for attending the Annual Conference but has increased this number due to the option to evaluate virtual poster presentations. 

Requirements for Obtaining Contact Hours:

  1. Register for and attend conference.
  2. Complete online attestation of attendance at sessions claimed for contact hours.
  3. Complete online evaluation for each session attended.

For further information, email info@pedsnurses.org or call 312-321-5154.

Thursday, April 5

Friday, April 6

A Patient’s Perspective: The Unspoken Role Nurses Play in Sustaining Life
Track: Conference Events
Friday, Apr 6th (8:00 AM - 9:30 AM)
A Biomechanical Approach to Evaluating the Severity of Head Injuries from Pediatric Patient Falls
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (9:45 AM - 10:45 AM)
Are You Ready For This?: Respiratory Emergency Simulation with Medically Complex Children
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (9:45 AM - 10:45 AM)
DAT: A Research-Based Web Tool for Predicting Child Response to a Painful Procedure and Training Parents to be a Distraction Coach
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (9:45 AM - 10:45 AM)
Nurse-Led Home Visits for Children with Medical Complexity
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (9:45 AM - 10:45 AM)
Walk a Mile in My Shoes; Improving Employee Engagement & Interprofessional Relationships
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (9:45 AM - 10:45 AM)
An Innovative Approach to Expose High School Students to Pediatric Nursing Careers
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:00 AM - 11:30 AM)
Childhood Bullying: Assessment Practices and Predictive Factors Associated with Assessing for Bullying by School Nurses
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:00 AM - 11:30 AM)
Medication Transition for Transgender Youth
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:00 AM - 11:30 AM)
Policy, Procedure, and Record, Oh My! An Evidence-Based Practice Project to Comprehensively Update Moderate Procedural Sedation for Pediatric Nurses
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:00 AM - 11:30 AM)
Sensory alert techniques, assessment and resources program
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:00 AM - 11:30 AM)
Adverse Childhood Experiences and Binge Drinking: Implications for Pediatric Patients and Their Families
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:40 AM - 12:10 PM)
An Integrative review of the risks and benefits of swaddling healthy, full term infants
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:40 AM - 12:10 PM)
Building a Culture of Caring and Empowerment
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:40 AM - 12:10 PM)
Central Venous Catheter Policy and Practice Standardization and Education: Challenges, Successes, and Raising Awareness
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:40 AM - 12:10 PM)
Developing the affect to optimize the effect: Getting to the WHY
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 6th (11:40 AM - 12:10 PM)
Advancing Children’s Healthcare in a Politically Charged Environment
Track: Conference Events
Friday, Apr 6th (1:30 PM - 2:45 PM)
Clean Hands, Safe Kids: Improving Parent and Visitor Hand Hygiene Compliance on Pediatric Acute Care Units
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (3:00 PM - 4:00 PM)
Describe the Process of Writing for Publication from Abstract to Summary
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (3:00 PM - 4:00 PM)
From the Bottom to the Top
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (3:00 PM - 4:00 PM)
Managing a psychiatric diagnosis on an acute care floor: The development and implementation of a protocol to manage patients with anorexia nervosa in an acute care inpatient setting
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (3:00 PM - 4:00 PM)
Using Simulation Based Testing to Bridge the Knowledge and Experience Gaps when Moving into a New Children's Hospital
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 6th (3:00 PM - 4:00 PM)
Posters with Authors: Odd Numbered Posters
Track: Conference Events
Friday, Apr 6th (4:00 PM - 5:00 PM)
Children's Hospital Colorado Tour
Track: Conference Events
Friday, Apr 6th (6:00 PM - 9:00 PM)
Rocky Mountain Children's Hospital Tour
Track: Conference Events
Friday, Apr 6th (6:00 PM - 9:00 PM)

Saturday, April 7

Learn about SPN Leadership Opportunities
Track: Conference Events
Saturday, Apr 7th (7:00 AM - 7:30 AM)
Teen Drinking and Drug Use: Pointers and Pearls for Pediatric Nurses
Track: Conference Events
Saturday, Apr 7th (8:00 AM - 9:30 AM)
Leading Development of Pediatric Nursing Residency Competencies
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (9:45 AM - 10:15 AM)
Quality Care from Chaos: Autism in the Inpatient Setting
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (9:45 AM - 10:15 AM)
Recognition and Management of Infiltration/Extravasation of Peripheral IV Lines
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (9:45 AM - 10:15 AM)
Social Ecological Factors and Parental Barriers to Childhood Immunizations – When Parents Say, "Too Many Shots"
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (9:45 AM - 10:15 AM)
There’s a Test for That: Utilizing Personality Types of Adolescents and Parents to Increase Plan of Care Compliance
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (9:45 AM - 10:15 AM)
Better Together: Families in Partnership for Patient Safety
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (10:25 AM - 10:55 AM)
In Sync: Bringing Nursing and Child Life Together Using Lean Processes to Improve the Pediatric Experience
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (10:25 AM - 10:55 AM)
Is Online Teaching of Sleep Strategies to Parents of Children with Autism Spectrum Disorder and Sleep Problems as Effective as Face-to-Face Education?
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (10:25 AM - 10:55 AM)
Preventing CLABSI's and Empowering Families: Standardizing Patient/Family Centered Education for Central Line Care at Home
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (10:25 AM - 10:55 AM)
Self-Reported Self-Management Needs of Transitioning Adults with Congenital Heart Disease
Track: 30 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (10:25 AM - 10:55 AM)
Posters with Authors: Even Numbered Posters
Track: Conference Events
Saturday, Apr 7th (11:00 AM - 12:00 PM)
Behavioral Health in the ED: An LCSW Program Implementation to Improve Continuity of Care.
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (12:45 PM - 1:45 PM)
Get the App: Creating Professional Abstracts, Presentations, and Publications
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (12:45 PM - 1:45 PM)
Hot topics in pediatric nursing: Issues impacting pediatric healthcare
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (12:45 PM - 1:45 PM)
Is Impaired Cerebrovascular Autoregulation associated with Neurodevelopmental Delays in Preoperative Neonates with Congenital Heart Disease?
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (12:45 PM - 1:45 PM)
MRI Scheduling for the Pediatric Specialty Care Team: A Lean Six Sigma Project
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (12:45 PM - 1:45 PM)
Addressing Incivility in the Workplace: Creating a Healthy Work Environment
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (2:00 PM - 3:00 PM)
Coaching for Safety: The Impact of Peer Coaching
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (2:00 PM - 3:00 PM)
Drawing My Story: Children's Experiences in the Hospital
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (2:00 PM - 3:00 PM)
Pediatric Sedation Service with a Nurse Driven Nitrous Oxide Program
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (2:00 PM - 3:00 PM)
Pediatric Simulation in the Hospital Setting: Providing a Pinnacle Experience to Nursing Students
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 7th (2:00 PM - 3:00 PM)
Integrating Behavior Management into Care: Everyone’s Job!
Track: Conference Events
Saturday, Apr 7th (3:30 PM - 4:45 PM)
Awards Presentation
Track: Conference Events
Saturday, Apr 7th (5:00 PM - 7:00 PM)

Sunday, April 8