Education at the spn annual conference

For Attendees

For Presenters

Activity Title:   2019 SPN Annual Conference

Date:   April 24-27, 2019

Target Audience:  Pediatric nurses including bedside nurses, clinical nurse specialists, nursing professional development practitioners, pediatric & family nurse practitioners, academic faculty, and administrators. 

Learning Objectives: As a result of attending the SPN Annual Conference, attendees will be able to:

  • Collaborate with others in the pediatric nursing specialty for growth of professional network.
  • Share best practices that enhance patient experience, quality care, cost reduction, and promote healthy work environments.
  • Implement new knowledge to promote best practice in the organizational setting.
  • Create a professional development plan through networking and participation in educational sessions.

Continuing Education: 

Society of Pediatric Nurses is accredited with distinction as a provider of continuing nursing education by the American Nurses Credentialing Center's Commission on Accreditation.

Contact Hours: Attendees can earn up to 26.50 contact hours.

Requirements for Obtaining Contact Hours:

  1. Register for and attend the conference.
  2. Complete online attestation of attendance at sessions claimed for contact hours.
  3. Complete online evaluation for each session attended.

For further information, email info@pedsnurses.org or call 312-321-5154.

Wednesday, April 24

Thursday, April 25

Awake the Refreshing Leader
Track: Conference Events
Thursday, Apr 25th (8:00 AM - 9:30 AM)
2-4-6-8 What Should Nurses Tolerate: Creating behavioral guidelines for family members and visitors in the Pediatric ICU
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (9:45 AM - 10:45 AM)
Float Team Utilization: An Examination of a Focused Centralized Education Model Through the Healthcare Delivery Continuum
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (9:45 AM - 10:45 AM)
Navigating the Nuances of Night Shift: Shared Governance Hard at Work
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (9:45 AM - 10:45 AM)
Pediatric Asthma Education in High-Risk Public Schools in Memphis, TN: A Pilot Study
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (9:45 AM - 10:45 AM)
Strategic Advocacy for Leading Frontline Nurse Engagement and Scholarship: Innovative Serve, Flank, and Integrate Model Results in Improved Pediatric Patient Care and Quality Outcomes
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (9:45 AM - 10:45 AM)
An Innovative Educational Approach to Integrate Simulation, Classroom, and Clinical Practice to Meet the Educational Needs of Undergraduate Pediatric Nursing Students
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:00 AM - 11:30 AM)
Making it Stick: A Bedside Report Journey
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:00 AM - 11:30 AM)
Staying on PAR: Pediatric Nursing Appreciation and Recognition
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:00 AM - 11:30 AM)
Type II CLN2 Disease Management: Cutting Edge Therapy in the Ambulatory Setting
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:00 AM - 11:30 AM)
W.E. C.A.R.E. Implementing Family-Centered Rounds
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:00 AM - 11:30 AM)
Alarms, Vitals, and Talk, Oh My! Children's Sleep in the Hospital
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:40 AM - 12:10 PM)
An Evidence Based Approach to Reduce Pediatric Seclusion and Restraint
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:40 AM - 12:10 PM)
Impact of Caregiver Health Literacy on Care Outcomes for Children with Chronic Health Conditions
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:40 AM - 12:10 PM)
Optimizing Outcomes of Sterile Processing Department (SPD) Processes Through Enhancement of Interprofessional Care Delivery in the Perioperative Setting
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:40 AM - 12:10 PM)
Weighing in on the Child with Autism: Implications for Practice
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (11:40 AM - 12:10 PM)
A Clash of Ethics and Reality: Pediatric Obesity and Medical Neglect
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (3:00 PM - 4:00 PM)
Assessing the impact of care delivery in pediatric settings: A novel approach to measuring value in nursing
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (3:00 PM - 4:00 PM)
Exit Ticket: A Strategy for Formative Assessment of Learning
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (3:00 PM - 4:00 PM)
Safe Sleep Program for Neonatal Intensive Care Unit (NICU) Nursing Staff: A Pilot Program
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (3:00 PM - 4:00 PM)
Well-designed mobil tools can increase clinics outcomes and reduce burden for screening developmental and behavioral issues
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 25th (3:00 PM - 4:00 PM)
Posters with Authors: Odd Numbered Posters
Track: Conference Events
Thursday, Apr 25th (4:00 PM - 5:00 PM)
Hospital Tour - Children's National
Track: Conference Events
Thursday, Apr 25th (6:00 PM - 9:00 PM)

Friday, April 26

Applied Pediatric Math: Bridging the Gap Between Theory and Practice for a Diverse Group of Learners
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:00 AM - 9:30 AM)
Equipping Nurses to Care for Pediatric Patients with Behavioral Health problems in an Acute Care Setting
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:00 AM - 9:30 AM)
Implementation of an Evidence-Based Nasogastric/Orogastric Verification Algorithm
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:00 AM - 9:30 AM)
Peripheral IV Infiltration/Extravasation (PIVIE): Reducing Severe Events through Nurse Education and New Technology
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:00 AM - 9:30 AM)
Using the Nursing Professional Practice Model to drive Shared Governance Redesign
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:00 AM - 9:30 AM)
"Just Kind of Negotiate" - Pediatric Nurses' Experiences of Identifying and Managing Constipation in Hospitalized Children
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:45 AM - 10:15 AM)
Barriers to Conduct A School Based Pediatric Asthma Workshop for School Teachers and Families with Asthma Students in Asthma Capital
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:45 AM - 10:15 AM)
CLABSI Prevention – A Top Nursing Priority
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:45 AM - 10:15 AM)
Standardization of Electronic Health Record Documentation
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:45 AM - 10:15 AM)
What would Don Draper do? “Reframing” patient education to overcome cultural bias for low healthcare-literacy demographics
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 26th (9:45 AM - 10:15 AM)
Posters with Authors: Even Numbered Posters
Track: Conference Events
Friday, Apr 26th (11:00 AM - 12:00 PM)
Ambulatory Registered Nurse-Driven Fecal Microbiota Transplantation (FMT) Procedure
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (1:15 PM - 2:15 PM)
Code Compliance…This Is Not A Drill
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (1:15 PM - 2:15 PM)
Multi-Site Implementation of a Pediatric Early Warning Initiative Across a Health System
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (1:15 PM - 2:15 PM)
Put Me in, Coach: I'm Ready to Mentor
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (1:15 PM - 2:15 PM)
The Use of Toyota Production System Principles to Improve Efficiency with Hospital Throughput (Discharge) on a Pediatric Medical-Surgical Unit
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (1:15 PM - 2:15 PM)
Building Blocks for Preparing Pediatric Nursing Students: Creating a Rich Experience
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (2:30 PM - 3:30 PM)
Button Battery Ingestions: An Increasing Cause of Serious Harm Amongst Children
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (2:30 PM - 3:30 PM)
Interprofessional Collaborative Governance: The Next Frontier
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (2:30 PM - 3:30 PM)
Nurses' Perspectives on Patient Dismissal after Parental Vaccine-Refusal
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (2:30 PM - 3:30 PM)
Optimization of Pediatric Emergency Patient Flow: Development of Innovative Nurse Roles and a Multidisciplinary Team Approach to Front-end Redesign
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 26th (2:30 PM - 3:30 PM)
The Power of Voice: Finding It and Using It
Track: Conference Events
Friday, Apr 26th (3:45 PM - 5:00 PM)

Saturday, April 27

Pediatric Nursing Today: What's Happening Behind the Curtain
Track: Conference Events
Saturday, Apr 27th (8:00 AM - 9:15 AM)
A Cut above: Elevating the clinical nurse in education roll-out
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (9:30 AM - 10:30 AM)
Baccalaureate Nursing Students' Attitudes towards Caring for Dying Patients and their Families
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (9:30 AM - 10:30 AM)
Daily Team Safety Huddles: A collaborative approach to reducing significant safety events for patients in behavioral health crisis
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (9:30 AM - 10:30 AM)
Quality Over Quantity: Implementing Infant-Driven Feeding in Pediatric Acute Care
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (9:30 AM - 10:30 AM)
Sharing Best Practices via "Hackathons" in Ambulatory Pediatric Clinics
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (9:30 AM - 10:30 AM)
Hot topics in pediatric nursing: Issues impacting pediatric healthcare
Track: Conference Events
Saturday, Apr 27th (10:45 AM - 11:45 AM)
Engaging Nurses in Transforming Professional Advancement Programs
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (1:15 PM - 2:15 PM)
Evaluation of the Impact of Pediatric Skills Rodeo on Undergraduate Nursing Students
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (1:15 PM - 2:15 PM)
Improving the Child and Family Experience for Outpatient Procedures
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (1:15 PM - 2:15 PM)
The Experience of Physical Activity and Adolescents with Cerebral Palsy
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (1:15 PM - 2:15 PM)
To go or not to go - Improving the Pediatric discharge process
Track: 60 Minute Podium
Saturday, Apr 27th (1:15 PM - 2:15 PM)
Livin’ Learnin’ and Laughin’ Through the Years
Track: Conference Events
Saturday, Apr 27th (2:30 PM - 3:45 PM)