Education at the spn annual conference

Activity Title:   2020 SPN Annual Conference

Date:   April 22-25, 2020

Target Audience:  Pediatric nurses including bedside nurses, clinical nurse specialists, nursing professional development practitioners, pediatric & family nurse practitioners, academic faculty, and administrators. 

Download the Preliminary Program

Learning Objectives: As a result of attending the SPN Annual Conference, attendees will be able to:

  • Collaborate with others in the pediatric nursing specialty for growth of professional network.
  • Share best practices that enhance patient experience, quality care, cost reduction, and promote healthy work environments.
  • Implement new knowledge to promote best practice in the organizational setting.
  • Create a professional development plan through networking and participation in educational sessions.

Continuing Education: 

Society of Pediatric Nurses is accredited with distinction as a provider of continuing nursing education by the American Nurses Credentialing Center's Commission on Accreditation.

Contact Hours: Attendees can earn up to 25.50 contact hours.

Requirements for Obtaining Contact Hours:

  1. Register for and attend the conference.
  2. Complete online attestation of attendance at sessions claimed for contact hours.
  3. Complete online evaluation for each session attended.

For further information, email info@pedsnurses.org or call 312-321-5154.

Wednesday, April 22

Thursday, April 23

Growing Clinical Nurses into Bedside Leaders: Keeping High Performing Clinical Nurses at the Bedside Through the Implementation of a Clinical Nurse Leadership Academy
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (9:45 AM - 10:45 AM)
Human Trafficking: What every nurse needs to know
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (9:45 AM - 10:45 AM)
Professional Nursing Organization: Membership in the Society of Pediatric Nurses(SPN) has Its Privileges
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (9:45 AM - 10:45 AM)
Tending our Roots: An Evidence-Based Practice Project focused on Improving Foundational Elements of the Intrahospital Transport of Infants 0-6 months old
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (9:45 AM - 10:45 AM)
"Involve Me and I'll Understand": The Impact of Low Fidelity Simulations on Pediatric Nursing Students
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (11:00 AM - 11:30 AM)
Improving Code Blue Outcomes Utilizing Improvement Science
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (11:00 AM - 11:30 AM)
Increasing the Frequency of Needleless Connectors Changes to Decease Central Line Associated Bloodstream Infections
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (11:00 AM - 11:30 AM)
Namaste the Course…Mindfulness Matters? Lessons Learned in a Pediatric Community Nursing Initiative
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (11:00 AM - 11:30 AM)
Branching Out: Bridging Evidence-Based Practice with a Lean Six-Sigma Excellence Model for Reliable Processes, Improved Patient Outcomes, and Cost-Avoidance
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (11:40 AM - 12:10 PM)
Returning from Maternity Leave: New Graduate Nurses’ Involvement in Employee Support at the Organizational Level
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (11:40 AM - 12:10 PM)
Standardizing the Inpatient Pre-Op Process
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (11:40 AM - 12:10 PM)
Walking in our patients’ shoes: A novel approach to increase staff empathy through adherence to therapeutic dietary restrictions.
Track: 30 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (11:40 AM - 12:10 PM)
Changing the Culture One Unit at a Time: Utilizing a Five Person Front-Line Leadership Team
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (3:00 PM - 4:00 PM)
How to Trach Care of Me: Tools for Community Healthcare
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (3:00 PM - 4:00 PM)
Pediatric Human Trafficking 101
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (3:00 PM - 4:00 PM)
The Impact of team-based learning on teamwork skills and application of knowledge in undergraduate pediatric nursing education
Track: 60 Minute Podium
Thursday, Apr 23rd (3:00 PM - 4:00 PM)
Hospital Tour - Children’s Hospital of Orange County (CHOC)
Track: Conference Events
Thursday, Apr 23rd (5:45 PM - 9:00 PM)

Friday, April 24

Development, Implementation and Sustainment of an Enterprise-wide Disclosure Program
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 24th (1:15 AM - 2:15 PM)
New Nurses are Friends not Food
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 24th (1:15 AM - 2:15 PM)
The 4 “Rights” of New Grad Education: A Foundational Structure to an Education Plan for the New Grad Nurse
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 24th (1:15 AM - 2:15 PM)
The Road to Resilience: Introducing Work Life to Home Life
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 24th (1:15 AM - 2:15 PM)
Building blocks for success: scaffolding pediatric content across a four year baccalaureate program
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 24th (9:30 AM - 10:00 AM)
Doing Clinicals Differently: An Innovative Collaboration between a freestanding Children’s Hospital and an Academic University using a Dedicated Education Unit to Increase Pediatric Acute Care Clinical Experience.
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 24th (9:30 AM - 10:00 AM)
Using Evidence to Guide Pediatric Enteral Tube Practices
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 24th (9:30 AM - 10:00 AM)
Using the S-EBPQ© to Measure the Practice, Attitude, and Knowledge of Evidence-based Practice in Undergraduate Nursing Students
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 24th (9:30 AM - 10:00 AM)
Green, yellow, red? How well are your nurses doing during their shift?
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 24th (10:10 AM - 10:40 AM)
The Use of Simulation to Improve Nursing Staff’s Knowledge and Retention of Infant Safe Sleep Practices
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 24th (10:10 AM - 10:40 AM)
Utilizing Process Improvement Strategies to Generate Clinic Templates and Improve Patient Flow in Pediatric Otolaryngology
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 24th (10:10 AM - 10:40 AM)
Vaccine Preventable Diseases on the Rise – What the Pediatric Nurse Needs to Know
Track: 30 Minute Podium
Friday, Apr 24th (10:10 AM - 10:40 AM)
Pediatric End-of-life Simulation: Preparing the Future Nurse to Care for the Needs of the Child and Family
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 24th (2:30 PM - 3:30 PM)
Predictors of Obesity in Childhood Cancer Survivors
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 24th (2:30 PM - 3:30 PM)
Structure and Support Ingredients for Successful Nursing Fellowship Programs
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 24th (2:30 PM - 3:30 PM)
Use of In-Situ Simulation to Evaluate and Modify Organizational Infrastructure and Processes Prior to Implementation of a Pediatric Sepsis Recognition Tool
Track: 60 Minute Podium
Friday, Apr 24th (2:30 PM - 3:30 PM)

Saturday, April 25